LT_historie In 1971 startte onder de naam Holiday Singers een groep om bij elkaar te komen en te zingen van God. Dit gebeurde vooral op campings, vandaar de naam Holiday Singers.

In 1973 veranderde de naam Holiday Singers in Light Tunes en was de officiële oprichting van Light Tunes een feit.

Op 19 maart 1976 werd dit statutair vastgelegd en goedgekeurd door Hare Majesteit de Koningin der Nederlanden.

 

guus

In juni 1976 is er door de groep een elpee gemaakt in Nijmegen. De elpee kreeg de titel ‘Lichtpuntjes’ mee.

Op 21 januari 1983 vierde Light Tunes haar 10-jarig bestaan. Er werd een concert gegeven met medewerking van o.a. Nel Benschop, Pars Totie, Jeugdkoor Paul Ruiter, Duo Henny Kooi en Gre Timmerman.

In 1997 heeft Light Tunes een cd opgenomen. Deze cd kreeg de titel mee ‘Geen duister’. Deze cd bevatte 14 liederen.

 

groepsfoto2010_zomerIn 2002 werd het 30-jarig bestaan gevierd met een concert onder de titel ‘Geloof, hoop en liefde’.

In het jaar 2009 vierden we (verlaat) ons 35-jarig jubileum met een concert in theater ‘De Meenthe’ te Steenwijk. Medewerking werd verleend door het kinderkoor ‘De Lichtdragers’ en de gospelband ‘Newday’.

Op 16 april 2016 vierden we ons 40-jarig jubileum d.m.v. een concert in de Ned.Geref. Kerk te Steenwijk. Medewerking werd verleend door Erwin Heinen (gitaar), David Wilschut (saxofoon) en Talitha Nawijn (zang). Eerder die dag werd er ook een workshop georganiseerd, waarbij onder leiding van Talitha Nawijn enkele liederen werden aangeleerd.

In het weekend van 10 en 11 november 2018 hebben wij meegewerkt aan de viering van het 20-jarig jubileum van Gospelchor Rainbow uit de partnergemeente van Steenwijkerland: Herzebrock-Clarholz in Duitsland.

Om het jubileum extra op te luisteren, wilde Rainbow graag een gospelkoor uit de partnergemeente Steenwijkerland uitnodigen. Er werd hulp gevraagd van de stedenpartnerschapsvereniging.

Stichting Jumelage Steenwijkerland-HerzebrockClarholz bemiddelde en kwam bij ons terecht. Deze stichting spant zich al jarenlang in om vriendschapsbetrekkingen tussen inwoners van beide gemeenten te bevorderen. Met het verzoek van Rainbow bezocht de toenmalige voorzitter, de heer Bauke de Groot Boersma, een repetitie-avond van ons. Hij wist ons enthousiast te maken, waarna devoorbereidingen voor een bijzonder weekend in november in gang werden gezet.

Het programma startte op zaterdagmiddag en eindigde op zondagmiddag.

Dankzij een wervingsactie voor met name mannelijke koorleden, kregen we gelukkig nog versterking van drie nieuwe leden. Hierdoor reisden we zaterdag 10 november uiteindelijk met 23 personen af naar Herzebrock-Clarholz, zo’n 220 km van Steenwijk.

In de Kreuzkirche werden we zeer hartelijk en gastvrij ontvangen door Rainbow. ’s Middags werd er met beide koren een repetitie gehouden. Hier werden nog enkele liederen ingestudeerd voor gezamenlijke uitvoering tijdens het concert diezelfde avond. In korte tijd wisten de beide dirigentes Chantal Spenke (Rainbow) en Eline van Loo (Light Tunes) het voor elkaar te krijgen, dat dekoren samen ook één mooie koorklank vormden. “Bei dieser Probe ist etwas Wunderbares passiert”, aldusChantal Spenke.

Bij het concert – in een bomvolle kerkwas Stichting Jumelage vertegenwoordigd in de persoon van Egbert Kooy. Oud-voorzitter Bauke de Groot Boersma moest helaas verstek laten gaan in verband met gezondheidsredenen. Er werd een afwisselend programma geboden. Rainbow begon het concert heel toepasselijk met het lied “Together we can make it.

Beide koren lieten afzonderlijk én gezamenlijk de vonken naar het publiek overspringen, terwijl ze elk hun eigen stijl hebben. Rainbow zingt vooral gospelsongs die hun oorsprong in Amerika hebben en wordt alleen begeleid door piano. Light Tunes heeft een wat breder repertoire, zingt versterkt en wordt begeleid door een combo van keyboard, drums en dwarsfluit. Door een vertaling van de teksten op een scherm, kon de boodschap van de nederlands– en engelstalige liederen worden overgebracht.

Na afloop van het concert was er een feestelijk samenzijn met beide koren, de beide partnerschapsverenigingen en nog diverse andere gasten.

Zondagochtend werkten beide koren mee aan een eredienst in de Kreuzkirche, die ook geheel in het teken stond van het jubileum van Rainbow. Aansluitend was er een samenzijn, waarbij ook de burgemeester van Herzebrock-Clarholz aanwezig was. Hij sprak o.a. zijn waardering uit over het praktiseren van het Europese gedachtegoed met de komst van het Nederlandse koor.

’s Middags liet de partnerschapsvereniging de Nederlandse gasten een paar fraaie locaties zien in zowel Herzebrock als Clarholz. Na een gezellig samenzijn met koffie en gebak kwam er een einde aan een heel geslaagd en leerzaam weekend voor alle partijen.

Doordat koorleden van Rainbow gastgezinnen waren voor de leden van Light Tunes, was er ruimte om meer persoonlijk contact met elkaar te krijgen. Daardoor was er aan het einde van het weekend niet alleen een vriendschapsband tussen de koren ontstaan, maar ook tussen de Nederlandse en Duitse koorleden persoonlijk. Er werden de nodige contactgegevens uitgewisseld en wensen uitgesproken om elkaar weer eens te zien, hetzij in Steenwijk, hetzij in Herzebrock-Clarholz.

Daarna gingen wij weer op weg naar Steenwijk. Normaliter vervoeren wij de instrumenten en apparatuurin een aanhanger, maar voor de langere rit naar Duitsland was dat niet wenselijk. Toyotadealer Van der Linde in Steenwijk was zo vriendelijk om ons te sponsoren met een Toyota Proace bedrijfswagen waar alles gemakkelijk in paste. Dankzij deze bus verliepen beide reizen vlot en probleemloos. Bij terugkomst in Steenwijk werd Marcel van der Linde dan ook heel hartelijk bedankt met diverse lekkernijen.

Light Tunes is dit weekend o.a. weer bevestigd in hoe fijn en leuk het is om samen te zingen en te musiceren en daarmee het evangelie uit te dragen. Zelf ervaren de leden dit al jarenlang, maar nu was het ook zichtbaar bij Rainbow. Daarnaast was het letterlijk een grensoverschrijdende ervaring om samen met een buitenlands koor zo intensief samen te werken.

We zijn Rainbow Gospelchor ontzettend dankbaar voor het geweldige weekend!

Foto’s :

 

Light Tunes in actie tijdens concert in Herzebrock

(foto van Ralf Gryga, Herzenbrock)

Rainbow Gospelchor en Light Tunes samen in actie o.l.v. Chantal Spenke en Eline van Loo                                                                  

(foto van Ralf Gryga, Herzenbrock)